Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012


    ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΟΜΑΔΑΣ: ΝΕΡΟΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΗΘΡΕΣ

  • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΝΕΡΟΥ
  • ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ
  • ΧΡΗΣΕΙΣ ΝΕΡΟΥ



Αν και σε παγκόσμιο επίπεδο η  κατανάλωση νερού αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς η προσφορά είναι δεδομένη, έχει κάποια ανώτατα όρια,  τα οποία επηρεάζονται και από τον ενδοετήσιο κύκλο ζήτησης νερού ο οποίος  είναι ακριβώς αντίστροφος με αυτόν της φυσικής προσφοράς (διαθεσιμότητας). Και επί πλέον η χωρική κατανομή της προσφοράς και ζήτησης είναι επίσης αντίστροφες. Επομένως συχνά η χωρο-χρονική κατανομή της προσφοράς (διαθεσιμότητας) και της ζήτησης νερού είναι αντίστροφες. Αυτά θέτουν το πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων.
Ως αειφόρο διαχείριση του νερού ορίζουμε « … το σύνολο των μέσων και των μέτρων (θεσμικών, τεχνικών, οικονομικών, περιβαλλοντικών)

που στοχεύουν στην ικανοποίηση των σημερινών αναγκών σε νερό (ποσοτικά και ποιοτικά),

τη μέριμνα διατήρησής τους για την ικανοποίηση των αναγκών των μελλοντικών γενεών,

την προστασία του περιβάλλοντος και την ισορροπία των υδατικών και γενικότερα των

φυσικών οικοσυστημάτων.»
Τελικός στόχος της αειφόρου  διαχείρισης των υδάτινων πόρων  είναι η προστασία και η βελτίωση της ποιότητας των νερών διασφαλίζοντας: (α) την προοδευτική μείωση της ρύπανσης και αποτρέποντας τη μόλυνσή τους, (β) την προώθηση της βιώσιμης χρήσης νερού και (γ) τον περιορισμό των επιπτώσεων από πλημμύρες και ξηρασίες

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ –ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΒΡΟΧΙΝΟΥ ΝΕΡΟΥ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΝΕΡΟΥ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ‘’ΓΚΡΙΖΟΥ ΝΕΡΟΥ’’
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΔΕΥΣΗ

Η λειψυδρία, που είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής θα είναι το νούμερο ένα πρόβλημα, που θα αντιμετωπίσει ο κόσμος στο μέλλον. Αφ’ ενός, θα έχουμε περισσότερο νερό, αφού τα επίπεδα της στάθμης των θαλασσών θα αυξηθούν και αφετέρου η ξηρασία που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή, θα οδηγήσει δισεκατομμύρια ανθρώπους να μην έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό.
 Εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού της γης , της μαζικής κατανάλωσης,  της κατάχρησης των φυσικών πόρων και της μόλυνσης του νερού η διαθεσιμότητα του πόσιμου νερού δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής και διαρκώς μειώνεται .Η λειψυδρία, που είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής θα είναι το νούμερο ένα πρόβλημα, που θα αντιμετωπίσει ο κόσμος στο μέλλον.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑΣ

Σύμφωνα με το άρθρο του BBC τα προτεινόμενα μέτρα από τους ειδικούς είναι τα παρακάτω:

      Δεξαμενες

      αφαλάτωση

      μετατροπή του νερού αποχέτευσης σε πόσιμο

      να μάθουμε να ζούμε με λιγότερο νερό

    αύξηση τιμολογίων νερού
  • έλεγχος διαρροών
  • μεταφορά νερού διαμέσου αγωγού από τα πιο βόρεια
  • σταθεροποίηση ή μετακίνηση πληθυσμού 
  • Πλωτή πλατφόρμα αφαλάτωσης
  • Αφαλάτωση με απόβλητη θερμότητα
  • Με νανοτσίπ



Οι χρησεις του νερου









1.. ΟΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ .Ο άνθρωπος χρειάζεται για 3 κύριες χρήσεις το νερό : για τον εαυτό του, για τη βιομηχανία και για την γεωργία.

2.. ΓΕΩΡΓΙΑ: Σπουδαία θέση έχει η χρήση του νερού στην γεωργία. Σκοπος της τεχνικης αδρευσης ειναι η συμπληρωση της βροχοπτωσης για να επιτευχθει η μεγαλυτερη δυνατον παραγωγη.

3..
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Ακόμα, μεγάλες ποσότητες νερού χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία. Μερικοί βιομηχανικοί κλάδοι δεν είναι πολύ σημαντικοί για την επιβίωση, αλλά χρησιμεύουν για να προσφέρουν στον άνθρωπο υπηρεσίες και αγαθά π.χ ΔΕΗ ΄λιπασματοβιομιχανιες κλπ. Που θεωρούνται σήμερα σαν ένα "σήμα κατατεθέν" του πολιτισμού μας.


4.ΑΣΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ
  • Tο 5-20% του νερού, που καταναλώνεται καθηµερινά, χρησιµοποιείται από τα νοικοκυριά. Η εύκολη πρόσβαση και η αυξηµένη χρήση του, κυρίως, στον τοµέα της προσωπικής υγιεινής έχει σαν αποτέλεσµα να αυξάνεται χρόνο µε το χρόνο η κατανάλωσή του. Το νερό, που τρέχει από τη βρύση του σπιτιού µας, είναι καθαρό πόσιµο νερό, που όµως χρησιµοποιείται και για χρήσεις, που δεν απαιτείται η τροφοδότηση µε καθαρό πόσιµο νερό.Tο 40% του νερού απορρίπτεται από την τουαλέτα.
    • Η υπόλοιπη ποσότητα χρησιµοποιείται ως εξής:
    • το 25% χρησιµοποιείται στο ντους και στο µπάνιο, το 20% στο πλύσιµο των ρούχων και των πιάτων, το 10% στην κουζίνα και το 5% στο καθάρισµα. . Περίπου 145 λίτρα καταναλώνονται καθηµερινά στην τουαλέτα, το µπάνιο, την περιποίηση του σώµατος, το πλύσιµο ρούχων ή πιάτων, την καθαριότητα του σπιτιού, το πότισµα των λουλουδιών
    Όσον αφορά τις χρήσεις του νερού στη χώρα μας, η γεωργία καταναλώνει το 87%, τα νοικοκυριά (αστική χρήση) και ο τουρισμός το 10% και η βιομηχανία το 3%. Οι υψηλές αρδευτικές ανάγκες, ο τουρισμός που αυξάνεται την ξηρή καλοκαιρινή περίοδο, και οι οικιακές ανάγκες ασκούν σημαντική πίεση στα αποθέματα γλυκού νερού .









    Σκληροτητα νερου

    Η σκληρότητα του νερού αποτελεί σήμερα πηγή προβλημάτων στα δίκτυα ύδρευσης και  τις οικιακές συσκευές (λέβητες, θερμοδοχεία, πλυντήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων, βραστήρες, θερμοσίφωνες κα).
    B. Μονάδες μέτρησης και σχέσεις σκληρότηταςΗ ολική σκληρότητα μετράται σε διάφορα συστήματα. Οι πιο συνηθισμένες μονάδες μέτρησης είναι οι γερμανικοί βαθμοί (od), οι γαλλικοί βαθμοί (of) και οι αμερικανικοί (ppm CaCO3).
    Για την μετατροπή του ενός βαθμού σε άλλο ισχύουν οι παρακάτω σχέσεις:
Γ. Πίνακας με χαρακτηρισμό του νερού σε σχέση με την σκληρότητα Οι τιμές της σκληρότητας του νερού διαφέρουν από τόπο σε τόπο. Στην χώρα μας το νερό χαρακτηρίζεται από ελαφρώς σκληρό νερό ως και πολύ σκληρό νερό. Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε τον χαρακτηρισμό του νερού με βάση την σκληρότητα του
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ
ΓΑΛΛΙΚΟΙ ΒΑΘΜΟΙ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΙ ΒΑΘΜΟΙ
mg CaCO3/l
ΠΟΛΥ ΜΑΛΑΚΑ ΝΕΡΑ
0-7,16
0-4
0-71,6
ΜΑΛΑΚΑ
7,16-14,32
4-8
71,6-143,2
ΗΜΙΣΚΛΗΡΑ
14,32-21,48
8-12
143,2-214,8
ΣΧΕΤΙΚΑ ΣΚΛΗΡΑ
21,48-32,22
12-18
214,8-322,2
ΣΚΛΗΡΑ
32,22-53,70
18-30
322,2-537,0
ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΑ
>53,70
>30
>537,0




Για την μετατροπή  από τη μία μονάδα μέτρησης σε άλλη ισχύουν οι παρακάτω σχέσεις :
  • 1 Γαλλικός βαθμός = 0,56 Γερμανικοί
  • 1 Γερμανικός βαθμός = 1,79 Γαλλικοί
  • 1 Γαλλικός βαθμός = 10 mg CaO/l
  • 1 Γερμανικός βαθμός = 17,9 mg CaCO3/l





















                               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου