Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Περίληψη Δήμητρας

ΔΔ
Περίληψη
Το νερό στη θρησκεία
Από τα πρώτα χρόνια της ύπαρξής του στη γη, ο άνθρωπος κατάλαβε τι σημασία που είχε το νερό για τη ζωή τη δική του αλλά και των άλλων πλασμάτων της. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο το νερό είχε σημαντικό ρόλο σε όλες τις θρησκείες. Για τον ίδιο λόγο οι άνθρωποι έπλασαν πολλούς μύθους και παραδόσεις για το νερό.Το νερό συνδέεται στενά με τον Χριστιανισμό.Για παράδειγμα ο ιερέας χρησιπμοποιεί τον αγιασμό για μια νέα αρχή ή για κάτι καινούριο.Τέλος το νερό χρησιμοποιείται ακόμη και για λατρευτικές εκδηλώσεις όπως είναι στο Χριστιανισμό η γιορτή των Φώτων ή στη ταφή του νερού.


Νερό και Πολιτισμός
Oι μεγάλοι αρχαίοι πολιτισμοί της Μεσοποταμίας, της Αιγύπτου, της Κίνας και της Ινδίας στήριξαν την ανάπτυξή τους στο νερό των ποταμών Τίγρη, Ευφράτη, Νείλου, Κίτρινου ποταμού, Γάγγη και Ινδού. Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός αναπτύχθηκε κοντά στο νερό (Αιγαίο-Μεσόγειος ).Η ζωοποιός Δύναμη του νερού συνδέθηκε με μαγικές και θεραπευτικές ιδιότητες.Επίσης στην ελληνική μυ- θολογία πολλοί μύθοι αναφέρονται σε θαλάσσιες θεότητες. Πολλές είναι οι παροιμίες σχετικά με το νέρο που έχουν πλουτίσει το λαϊκό μας λόγο και άπειρα τα επίθετα που προσδιορίζουν το νερό ανάλογα με τις ιδιότητες και τη χρήση του. Τέλος το νερό θεωρείται σύμβολο κάθαρσης , αφού σ’ αυτό γίνεται η βάπτιση μας.


Ιστορία του νερού
Το νερό που χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο ως πόσιμο πρέπει να είναι καθαρό, διαυγές, άοσμο, δροσερό και δίχως μικρόβια ή δηλητηριώδεις ουσίες. Για τον λόγο αυτό, όταν χρησιμοποιούνται νερά ποταμών ή λιμνών (τεχνητών ή φυσικών), πρέπει πρώτα να διηθηθούν και να αποστειρωθούν. Η εξασφάλιση και η παροχή του νερού απασχόλησαν τον άνθρωπο από την αρχή της ύπαρξής του, όπως συμβαίνει με όλους τους ζωντανούς οργανισμούς. Γι’ αυτό και οι πρώτοι οικισμοί κτίζονταν κοντά στις φυσικές πηγές των νερών, όπως σε ποτάμια ή λίμνες. Οι αρχαίοι Έλληνες και αργότερα οι Ρωμαίοι κατασκεύασαν εξαιρετικά Υδραγωγεία και την ύδρευση μεγάλων πόλεων με κατάλληλο καθαρό νερό.


Το νερό στην πόλη
Παλιότερα αρκούσε µια γεώτρηση ή το άνοιγµα ενός πηγαδιού, για να προµηθευτούν οι άνθρωποι το νερό που έπιναν. Φυσικές πηγές ή υπόγεια νερά σε καλή κατάσταση προµήθευαν πόλεις και χωριά µε πόσιµο νερό. Ένα συνηθισµένο επάγγελµα ήταν αυτό του νερουλά, που γυρνούσε µε ένα κάρο φορτωµένο µε δοχεία (σταµνιά) µε νερό στις γειτονιές. Σήµερα, το επάγγελµα αυτό επιβιώνει σε περιοχές, που διαθέτουν ακατάλληλη ποιότητα ή µη επαρκή ποσότητα νερού: σε άλλες περιοχές (π.χ. Κόρινθος) γυρνάνε στις γειτονιές βυτία που πουλάνε πόσιµο νερό, ενώ σε πολλά νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων ειδικά σκάφη-µαούνες µεταφέρουν πόσιµο νερό για τους κατοίκους και τους τουρίστες. Τα τελευταία χρόνια, κατασκευάζονται φράγµατα ή λιµνοδεξαµενές για τη συγκέντρωση του νερού της βροχής και τη διανοµή του στη συνέχεια στους χρήστες (γεωργία, κατοικίες, τουρισµός κα)

Δήμητρα - Την δροσιά του να χεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου