Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012


             ΠΟΙΟΤΗΤΑ & ΕΛΕΓΧΟΣ ΝΕΡΟΥ                                               

Ποιότητα νερού

Η ποιότητα των επιφανειακών και υπογείων νερών επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Το νερό που κινείται στην επιφάνεια είτε υπογείως μπορεί να υποβληθεί σε φυσικές ή χημικές μεταβολές, οι οποίες μπορούν να προκληθούν από φυσικούς παράγοντες ή ανθρώπινες δραστηριότητες.
Η παρουσία ρύπων (contaminants) επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του νερού και επομένως την τελική του χρήση. Κατά συνέπεια οι ρύποι είναι ανεπιθύμητες ουσίες οι οποίες είτε δεν αποτελούν συστατικό του νερού είτε αποτελούν συστατικό του το οποίο περιέχεται σε ασυνήθιστα υψηλές συγκεντρώσεις.
Οι ρύποι διακρίνονται γενικά σε 4 κατηγορίες: ιζήματα και φυσικά οργανικά υλικά, θρεπτικά συστατικά, βακτήρια και τοξικές ουσίες και μπορούν να επιδράσουν στο νερό ως σημειακές ή μη πηγές. Οι σημειακές πηγές επιδρούν στο νερό σε διακριτά σημεία, όπως κατά την έξοδο του νερού από σωλήνα, τάφρο, σήραγγα ή σε σημεία εκτροφής ζώων. Η ρύπανση από σημειακές πηγές μπορεί να ελεγχθεί σε κάποιο βαθμό μέσω κατάλληλης επεξεργασίας πριν ή ακριβώς στο σημείο ρύπανσης. Οι μη σημειακές πηγές επιδρούν στο νερό από ευρύτερες περιοχές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν εύκολα να προσδιοριστούν ή να ελεγχθούν.                                                                                                                                                        Τα είδη νερού είναι τα εξής: 

1.      Σκληρό νερό: στο νερό αυτό προέρχονται διάφορα άλατα, με κυρίαρχες τις ενώσεις ασβεστίου και μαγνησίου (εμποδίζουν το σαπούνι να αφρίσει). Το συναντάμε συνήθως στις νησιώτικες περιοχές. Δυσκολεύει στην μπουγάδα και στο λούσιμο αλλά κάνει καλό στη καρδιά. Σε έρευνες που έχουν γίνει στην Αμερική, έχει διαπιστωθεί ότι στις περιοχές με σκληρό νερό, οι θάνατοι από καρδιοπάθειες ήταν κατά 15% χαμηλότεροι σε σχέση με τους θανάτους σε περιοχές με μαλακό νερό. 

2.      Μαλακό νερό: Πρόκειται για το νερό που περιέχει μικρή ποσότητα ορυκτών. Το μαλακό νερό μπορεί να προκύψει και με αποσκλήρυνση του σκληρού νερού. Η μέθοδος όμως αποσκλήρυνσης επιβαρύνει το νερό με νάτριο. Μαλακό είναι συνήθως το νερό της ύδρευσης. Το μαλακό νερό παρουσιάζει την τάση να διαλύει στο πέρασμα του τοξικά μέταλλα των σωληνώσεων, όπως ο μόλυβδος και το κάδμιο. 

3.      Νερό βρύσης: Συνήθως τα υδραγωγεία απ΄ όπου προέρχεται, έχουν υποστεί επεξεργασίες εξυγίανσης. Στην Ελλάδα και στην Κύπρο, εφαρμόζεται η αποσκλήρυνση και η χλωρίωση με αέριο χλώριο. Το νερό αυτό είναι το πλέον κατάλληλο για τον καταναλωτή, με μια μόνο προϋπόθεση: ότι το δημοτικό σύστημα ύδρευσης είναι άριστα συντηρημένο και το νερό κινείται στους αγωγούς υπό πίεση και συνεχή ροή (χωρίς διακοπές) μέχρι να φτάσει στο σπίτι μας. 

4.      Νερό πηγής: Είναι το νερό που προέρχεται από κάποιο υπόγειο υδροφόρο στρώμα και ανέβλυσε στην επιφάνεια χωρίς καμιά ανθρώπινη παρέμβαση. Γι’ αυτό και ονομάζεται φυσικό μεταλλικό νερό. Τα εισαγόμενα νερά πηγής περιέχουν φυσικό διοξείδιο του άνθρακα. Αυτά λέγονται φυσικά αεριούχα μεταλλικά νερά. 

5.      Μεταλλικό νερό: το μεταλλικό νερό προέρχεται από υπόγειο υδροφόρο στρώμα, ήρθε όμως στην επιφάνεια χάρη στην ανθρώπινη παρέμβαση. Έγιναν δηλαδή, ειδικές προσπάθειες άντλησης του. 

6.      Εμφιαλωμένο νερό: Είναι συνήθως μεταλλικό νερό, χωρίς βέβαια να αποκλείεται να είναι και νερό πηγής. Περιέχει κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, μαγνήσιο, χλώριο και άλλα ιόντα. Συσκευάζεται σε πλαστικά μπουκάλια PVC. Πρέπει να πίνεται όσο το δυνατότερο πιο φρέσκο, γι’ αυτό και πίνεται εμφιαλωμένο που έχει μεγάλη κατανάλωση                                                                                                                                                                                      ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΝΕΡΟΥ                           ελεγχος ποιοτητας νερου                                       

                                                   Πόσιμο Νερό:
Οι αναλύσεις που διενεργούνται στον Μικροβιολογικό έλεγχο του πόσιμου νερού σε υποστατικά όπου το νερό χρησιμοποιείται ως πόσιμο, για μαγείρεμα, για την παραγωγή, την παρασκευή, την επεξεργασία και τη συντήρηση οποιουδήποτε τροφίμου ή την εμπορία προϊόντων και ουσιών που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, καθώς και για τη σωματική καθαριότητα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Κυπριακής Νομοθεσίας«περί της Ποιότητας του Νερού Ανθρώπινης Κατανάλωσης», αφορούν τις 3 πιο κάτω παραμέτρους:
Total Coliforms
Fecal Coliforms (E. coli)
                            Fecal Streptococci (Enterococcus)                                                                                      Νερό Κολυμβητικών Δεξαμενών:
Οι αναλύσεις που διενεργούνται στον Μικροβιολογικό έλεγχο του νερού των δημόσιων κολυμβητικών δεξαμενών όπου αυτές προορίζονται για χρήση γενικά από το κοινό ή από ομάδες πληθυσμού, όπως μέλη συλλόγων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ξενοδοχείων, ενοίκων πολυκατοικιών κλπ. σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Κυπριακής Νομοθεσίας«περί Δημόσιων Κολυμβητικών Δεξαμενών», αφορούν τις 5 πιο κάτω παραμέτρους:
Total Bacteria count
Total Coliforms
Fecal Coliforms (E. coli)
Staphylococcus                                                                 Pseudomonas                                                               Νερό Οικίας:
Οι αναλύσεις διενεργούνται για τον Μικροβιολογικό έλεγχο του πόσιμου νερού σε οικίες όπου το νερό χρησιμοποιείται ως πόσιμο, για μαγείρεμα, επεξεργασία και συντήρηση τροφίμων, καθώς και για τη σωματική καθαριότητα. Στο πόσιμο νερό οικίας εξετάζονται οι πιο κάτω 6 παράμετροι:
Total Bacteria count
Total Coliforms
Fecal Coliforms (E. coli)
Fecal Streptococci (Enterococcus)
Staphylococcus
  Pseudomonas                                                                                                                                                                     Πίνακας με χαρακτηρισμό του νερού σε σχέση με την σκληρότητα

Οι τιμές της σκληρότητας του νερού διαφέρουν από τόπο σε τόπο. Στην χώρα μας το νερό χαρακτηρίζεται από ελαφρώς σκληρό νερό ως και πολύ σκληρό νερό. Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε τον χαρακτηρισμό του νερού με βάση την σκληρότητα του.



Χαρακτηρισμός Νερού







o







ppm CaCO3 


Πολύ μαλακό νερό







0 - 4 







0 - 70


Μαλακό νερό







4 - 8







70 - 150


Ελαφρώς σκληρό νερό







8 - 14







150 - 250


Μέτρια σκληρό νερό







14 - 18







250 - 320


Σκληρό νερό







18 - 24







320 - 420


Πολύ σκληρό νερό







> 24 







> 420 
                   ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΜΗΤΣΑΛΗ (ΤΑ ΠΑΓΟΥΡΙΑ) !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου