Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

  1. Ρύπανση νερού-μόλυνση
  2. Στάδια επεξεργασία λυμάτων
  3. Είδη νερού (Σκληρό,μαλακό,βρύσης,πηγής,μεταλλικό,εμφιαλωμένο)
  4. Πίνακας σκληρότητας



 ΟΜΑΔΑ ΤΑ ΠΑΓΟΥΡΙΑ ΤΕΛΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ
 Pύπανση  νερού
Με τον όρο ρύπανση του νερού εννοούμε την οποιαδήποτε ανεπιθύμητη αλλαγή στα φυσικά, χημικά και βιολογικά χαρακτηριστικά του νερού των θαλασσών, λιμνών ή ποταμών, η οποία είναι ή μπορεί υπό προϋποθέσεις να γίνει ζημιογόνος για τον άνθρωπο, τους υπόλοιπους φυτικούς και ζωϊκούς οργανισμούς αλλά και τις βιομηχανικές διαδικασίες και τις συνθήκες ζωής. Πως δημιουργείται η ρύπανση των υδάτωv ;
Η ρύπανση των υδάτων δημιουργείται με την απελευθέρωση σε λίμνες, ποτάμια και θάλασσες ουσιών οι οποίες είτε διαλύονται, είτε κατακάθονται στον πυθμένα. Οι ρύποι αυτοί είναι πάρα πολύ και αυτό γιατί στο υδάτινο ορίζοντα καταλήγουν και οι ρύποι από την ρύπανση της ατμόσφαιρας και του εδάφους μέσω των βροχών και της απορροής.
Τι ειναι Μολυνση
Μολυνση ειναι μια ειδικη κατηγορια ρυπανσης, που οφειλεται σε μικροοργανισμους. Οταν καταληγουν σε ποταμια, λιμνες ή στη θαλασσα βρωμικα νερα απο κατοικιες, νοσοκομεια, χωρους απορριψης σκουπιδιων κλπ μπορει να προκαλεσουμε διαφορες ,μορφες ρυπανσης για παραδειγμα, ρυπανσης εξαιτιας της  παρουσιας χημικων, βλαβερων ουσιων, αλλα και μολυνση εξαιτιας της παρουσιας μικροβιων και γενικοτερα παθογονων οργανισμων στα βρωμικα νερα
Χαρακτηριστικό παραδειγμα μόλυνσης
Η ασθενεια της Minimata
Σε ενα μικρο χωριο της Ιαπωνιας, στον κολπο της Minimata παρατηρηθηκαν στα μεσα της δεκαετιας του 1950 δηλητηριασεις γατιων στην αρχη και ανθρωπων στην συνεχεια, που ειχαν σαν αποτελεσμα δεκαδες θανατους ανθρωπων, παραμορφωσεις και διαταραχες του νευροφυτικου συστηματας, κυριως των ψαραδων της περιοχης. Αιτια ηταν οι ποσοτητες μιας τοξικης ουσιας του υδραργηρου, που κατεληγε απο ενα εργοστασιο παραγωγης πλαστικου PVC στο ποταμι, μαζι με αλλα υγρα και στερεα αποβλητα. Αν και οι ποσοτητες των διαφορων ενωσεων του υδραργυρου που επεφταν στο ποταμι ηταν σχετικα μικρες, μεσω της τροφικης αλυσιδας-απο το θαλασσινο νερο, στο πλαγκτον και απο εκει στα ψαρια, για να καταληξει τελικα στους ανθρωπους-οι ποσοτητες που εφταναν στους ανθρωπους ηταν (το φαινομενο λεγεται βιο-συσσωρευση).
Στάδια επεξεργασίας λυμάτων
Υπάρχουν συνήθως τρία βασικά στάδια επεξεργασίας λυμάτων:
Πρωτοβάθμια
Στοχεύει κυρίως στην αφαίρεση του αιωρούμενου υλικού (οργανικού και ανόργανου). Περιλαμβάνει, συνήθως, την Προεπεξεργασία και την Πρωτοβάθμια Καθίζηση.
Δευτεροβάθμια
Βιολογικός καθαρισμός στον οποίο αφαιρούνται οι οργανικές ουσίες με την βοήθεια αερισμού (οξυγόνωσης).
Τριτοβάθμια
Σκοπός της είναι η αφαίρεση βαρέων μετάλλων και τοξικών ή άλλων συστατικών. Το στάδιο αυτό είναι επιθυμητό όταν η παρουσία βιομηχανικών αποβλήτων στα λύματα είναι σημαντική και ο στόχος είναι η επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων (π.χ στην βιομηχανία, για άρδευση ή για χώρους αναψυχής).
Τα είδη νερού είναι τα εξής: 
1. Σκληρό νερό: στο νερό αυτό προέρχονται διάφορα άλατα, με κυρίαρχες τις ενώσεις ασβεστίου και μαγνησίου (εμποδίζουν το σαπούνι να αφρίσει). Το συναντάμε συνήθως στις νησιώτικες περιοχές. Δυσκολεύει στην μπουγάδα και στο λούσιμο αλλά κάνει καλό στη καρδιά. Σε έρευνες που έχουν γίνει στην Αμερική, έχει διαπιστωθεί ότι στις περιοχές με σκληρό νερό, οι θάνατοι από καρδιοπάθειες ήταν κατά 15% χαμηλότεροι σε σχέση με τους θανάτους σε περιοχές με μαλακό νερό. 
2.Μαλακό νερό: Πρόκειται για το νερό που περιέχει μικρή ποσότητα ορυκτών. Το μαλακό νερό μπορεί να προκύψει και με αποσκλήρυνση του σκληρού νερού. Η μέθοδος όμως αποσκλήρυνσης επιβαρύνει το νερό με νάτριο. Μαλακό είναι συνήθως το νερό της ύδρευσης. Το μαλακό νερό παρουσιάζει την τάση να διαλύει στο πέρασμα του τοξικά μέταλλα των σωληνώσεων, όπως ο μόλυβδος και το κάδμιο. 
3.Νερό βρύσης: Συνήθως τα υδραγωγεία απ΄ όπου προέρχεται, έχουν υποστεί επεξεργασίες εξυγίανσης. Στην Ελλάδα και στην Κύπρο, εφαρμόζεται η αποσκλήρυνση και η χλωρίωση με αέριο χλώριο. Το νερό αυτό είναι το πλέον κατάλληλο για τον καταναλωτή, με μια μόνο προϋπόθεση: ότι το δημοτικό σύστημα ύδρευσης είναι άριστα συντηρημένο και το νερό κινείται στους αγωγούς υπό πίεση και συνεχή ροή (χωρίς διακοπές) μέχρι να φτάσει στο σπίτι μας. 
4.Νερό πηγής: Είναι το νερό που προέρχεται από κάποιο υπόγειο υδροφόρο στρώμα και ανέβλυσε στην επιφάνεια χωρίς καμιά ανθρώπινη παρέμβαση. Γι’ αυτό και ονομάζεται φυσικό μεταλλικό νερό. Τα εισαγόμενα νερά πηγής περιέχουν φυσικό διοξείδιο του άνθρακα. Αυτά λέγονται φυσικά αεριούχα μεταλλικά νερά. 
5.Μεταλλικό νερό: το μεταλλικό νερό προέρχεται από υπόγειο υδροφόρο στρώμα, ήρθε όμως στην επιφάνεια χάρη στην ανθρώπινη παρέμβαση. Έγιναν δηλαδή, ειδικές προσπάθειες άντλησης του. 
6.Εμφιαλωμένο νερό: Είναι συνήθως μεταλλικό νερό, χωρίς βέβαια να αποκλείεται να είναι και νερό πηγής. Περιέχει κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, μαγνήσιο, χλώριο και άλλα ιόντα. Συσκευάζεται σε πλαστικά μπουκάλια PVC. Πρέπει να πίνεται όσο το δυνατότερο πιο φρέσκο, γι’ αυτό και πίνεται εμφιαλωμένο που έχει μεγάλη κατανάλωση  
 Πίνακας με χαρακτηρισμό του νερού σε σχέση με την σκληρότητα


Χαρακτηρισμός Νερού







o







ppm CaCO3 


Πολύ μαλακό νερό







0 - 4 







0 - 70


Μαλακό νερό







4 - 8







70 - 150


Ελαφρώς σκληρό νερό







8 - 14







150 - 250


Μέτρια σκληρό νερό







14 -18







250 - 320


Σκληρό νερό







18 -24







320 - 420


Πολύ σκληρό νερό







> 24 







> 420 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου