Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΝΕΡΟΥ

ΣΑΜΑΡΑ ΣΑΒΒΙΝΑ


Το νερό σε αντίθεση με τα υπόλοιπα αγαθά της φύσης παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα : είναι μοναδικό και αναντικατάστατο. Έτσι η  βιώσιμη (αειφόρος) διαχείριση των υδατικών πόρων είναι η βασική παράμετρος της βιώσιμης ανάπτυξης. Αν και σε παγκόσμιο επίπεδο η  κατανάλωση νερού αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς η προσφορά είναι δεδομένη, έχει κάποια ανώτατα όρια,  τα οποία επηρεάζονται και από τον ενδοετήσιο κύκλο ζήτησης νερού ο οποίος  είναι ακριβώς αντίστροφος με αυτόν της φυσικής προσφοράς (διαθεσιμότητας). Και επί πλέον η χωρική κατανομή της προσφοράς και ζήτησης είναι επίσης αντίστροφες. Επομένως συχνά η χωρο-χρονική κατανομή της προσφοράς (διαθεσιμότητας) και της ζήτησης νερού είναι αντίστροφες. Αυτά θέτουν το πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων.

Τι ορίζουμε ως «αειφόρο διαχείριση του νερού»;



Σύμφωνα με την Επιτροπή Προβλημάτων Ύδατος της Οικονομικής

Επιτροπής του

ΟΗΕ για την Ευρώπη με τον όρο αυτό νοείται:

« … το σύνολο των μέσων και των μέτρων (θεσμικών, τεχνικών, οικονομικών, περιβαλλοντικών)

που στοχεύουν στην ικανοποίηση των σημερινών αναγκών σε νερό (ποσοτικά και ποιοτικά),

τη μέριμνα διατήρησής τους για την ικανοποίηση των αναγκών των μελλοντικών γενεών,

την προστασία του περιβάλλοντος και την ισορροπία των υδατικών και γενικότερα των

φυσικών οικοσυστημάτων.»

Υδατικά διαμερίσματα: Τι είναι; Πώς καθορίζονται;

Ο νόμος για τη διαχείριση των υδατικών πόρων της χώρας μας (Ν. 1739/77) ορίζει γεωγραφικές

ενότητες που ονομάζονται «υδατικά διαμερίσματα»,τα οποία είναι ανεξάρτητα της περιφερειακής διαίρεσης της χώρας και αποτελούν το

χώρο εφαρμογής των κανόνων που υπαγορεύει ο νόμος για τη διαχείριση των υδατικών

πόρων της χώρας μας.  Η χωρική αρμοδιότητα τμημάτων διαχείρισης υδατικών πόρων και η απεικόνισή τους σε

χάρτη έχει ως εξής:




Τελικός στόχος της αειφόρου  διαχείρισης των υδάτινων πόρων  είναι η προστασία και η βελτίωση της ποιότητας των νερών διασφαλίζοντας: (α) την προοδευτική μείωση της ρύπανσης και αποτρέποντας τη μόλυνσή τους, (β) την προώθηση της βιώσιμης χρήσης νερού και (γ) τον περιορισμό των επιπτώσεων από πλημμύρες και ξηρασίες

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ –ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΒΡΟΧΙΝΟΥ ΝΕΡΟΥ


·         Τι σημαίνει αξιοποίηση βρόχινου νερού;

Με τον όρο αξιοποίηση του βρόχινου νερού περιγράφουμε τους τρόπους και τις μεθόδους συλλογής, αποθήκευσης και επεξεργασίας του νερού της βροχής με σκοπό την κάλυψη επιμέρους αναγκών σε δευτερεύουσες χρήσεις, όπως σε, πλυντήρια, νεροχύτες, για το πότισμα κήπων, το πλύσιμο αυτοκινήτων, κ.α. Με τον τρόπο αυτό εξοικονομούνται σημαντικές ποσότητες πόσιμου νερού από το δίκτυο ύδρευσης με ανάλογα οικονομικά και οικολογικά οφέλη.

·          Πού μπορεί αλλού να αξιοποιηθεί το βρόχινο νερό, εκτός από μία οικία;

Το βρόχινο νερό μπορεί να αξιοποιηθεί για την κάλυψη αναγκών σε καθαρό νερό σε γραφεία, ξενοδοχεία, κάμπινγκ, χώρους εστίασης και αναψυχής (εστιατόρια/ταβέρνες/ καφετέριες), σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, εμπορικά κέντρα, και σε οποιοδήποτε χώρο συγκέντρωσης πλήθους ανθρώπων (π.χ. σταθμοί λεωφορείων, τρένων, αεροδρόμια, κτλ), όπου το βρόχινο νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις τουαλέτες (καζανάκια, νεροχύτες), στο πότισμα κήπων, σε γενικούς καθαρισμούς, ακόμη και για πυρόσβεση-πυροπροστασία. Το βρόχινο νερό μπορεί, επίσης, να αξιοποιηθεί και για την κάλυψη αρδευτικών αναγκών σε θερμοκήπια.

Το βρόχινο νερό, επεξεργασμένο ή μη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλες τις χρήσεις εκτός από πόσιμο (κατανάλωση, μαγείρεμα).



·         Πόσο νερό μπορεί να εξοικονομηθεί;

Ανάλογα με τις καθημερινές χρήσεις νερού μπορούν να εξοικονομηθούν 30 έως 50% του πόσιμου νερού σε οικίες και μέχρι 80% σε επιχειρήσεις, γραφεία και άλλους εμπορικούς και μη χώρους συγκέντρωσης ανθρώπων.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΝΕΡΟΥ

. Η έννοια ης εξοικονόμησης νερού μπορει να πάρει πολλές διαφορετικές μορφές όπως η (άμεση) εξοικονόμηση νερού στην πηγή με την εφαρμογή ‘έξυπνων’ συσκευών που επιτυγχάνουν μειωμένη κατανάλωση  νερού(πληντυρια ρουχων ή πιατων με οικονιμικα προγραμματα λειτουργια,συστημα καθαρισμου τουαλετας διπλης ροης) αλλά και η έμμεση εξοικονόμηση  νερού η όποια μπορεί να υλοποιηθεί με την επαναχρησιμοποίηση  (ανακύκλωση) ορισμένων οικιακών υδάτινων ροών μετά από επεξεργασία .

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ‘’ΓΚΡΙΖΟΥ ΝΕΡΟΥ’’


·         Τι σημαίνει ημιακάθαρτο ή "γκρι" νερό;

Γκρι ονομάζεται το ημιακάθαρτο νερό που απορρέει από την αποχέτευση του πλυντηρίου, του νιπτήρα, της μπανιέρας, της ντουζιέρας και αλλού. Ονομάζεται έτσι λόγω της θολερότητάς του καθώς και της σύστασής του η οποία βρίσκεται μεταξύ του καθαρού πόσιμου νερού (γνωστού και ως λευκό νερό, "white water") και του νερού των λυμάτων (γνωστού και ως μαύρο νερό, "black water"). Γίνεται κατανοητό ότι το γκρι νερό είναι το νερό που δεν περιέχει καθόλου ανθρώπινα απόβλητα (ούρα, περιττώματα) ή υψηλά ρυπαντικά φορτία (λίπη, έλαια, κλπ) όπως αυτά του νεροχύτη της κουζίνας. Γενικά, το γκρι νερό ενός νοικοκυριού συνιστά το 50-80% του νερού που οδηγείται στην αποχέτευση, το οποίο μετά από κατάλληλη επεξεργασία μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί στις ίδιες χρήσεις με το βρόχινο νερό.

·         Μπορεί το "γκρι" νερό να επαναχρησιμοποιηθεί;

Εφόσον το γκρι νερό συλλεχθεί ξεχωριστά από το μαύρο νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξολοκλήρου μετά από κατάλληλη επεξεργασία τόσο σε οικιακές χρήσεις όσο και για το πότισμα κήπων. Το επεξεργασμένο γκρι νερό δεν είναι σε καμία περίπτωση πόσιμο. Το επεξεργασμένο γκρι νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα καζανάκια του μπάνιου, σε γενικούς καθαρισμούς, για το πλύσιμο αυτοκινήτων, σε πλυντήρια ρούχων και για το πότισμα κήπων ή/και γκαζόν. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να εξοικονομηθεί το 50-80% του νερού που χρησιμοποιείται σε ένα μέσο νοικοκυριό.

·         Ποιο το όφελος από την επαναχρησιμοποίηση του "γκρίζου" νερού;

Τα οφέλη είναι οικονομικά αλλά και περιβαλλοντικά. Από τη μια εξοικονομούνται χρήματα από τις μειωμένες δαπάνες σε λογαριασμούς νερού και από την άλλη συμβάλουμε στην ορθολογική διαχείριση του νερού εξοικονομώντας πόσιμο νερό για τις μελλοντικές γενιές. Σε περιόδους ξηρασίας, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές, η επαναχρησιμοποίηση του επεξεργασμένου γκρίζου νερού, ιδιαίτερα για το πότισμα του κήπου ή του γκαζόν, βοηθά στην επίτευξη των στόχων της οικολογικής βιώσιμης ανάπτυξης.



ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΔΕΥΣΗ


Η ορθολογικότερη διαχείριση  των υδατικών πόρων στην άρδευση στην αγροτική χρήση του νερού και μιας σειράς άλλων χρήσεων ή φυσικών μεταβλητών του περιβάλλοντος απαιτεί καλό σχεδιασμό και σημαντικές υποδομές όπως:


Εφαρμογή ορθής αρδευτικής πρακτικής

Εφαρμογή ορθής διαχείρισης της καλλιέργειας

Εφαρμογή ορθής διαχείρισης του εδάφους


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου